keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Tarvitaan muutosta

Näen LinkedInissä päivityksen, jossa kerrotaan miten paljon kustantaa Thaimaan loma nelihenkiseltä perheeltä. Ja minä haluaisin vain kommentoida, että oikeastaan se kustantaa lastesi tulevaisuuden, koko maapallon tulevaisuuden. 

Olenko muuttunut ikäväksi ihmiseksi, joka ei anna ihmisten nauttia elämästä. Matkustaa täältä kylmästä ja pimeästä lämpimään. Avartaa näkemyksiään.

En tunne iloa tai helpotusta, kun uutisoidaan, että lennot kotikaupunkini ja Helsingin välillä jatkuvat. Mielestäni kaikki suomen sisäiset lennot pitäisi lopettaa. Ei ole mitään järkeä lentää, kun sellaisiin matkoihin voisi käyttää aivan yhtä hyvin junaa. Tai sitten vain hoitaa asioita etänä, jos matka on liian pitkä. Eikö siihen etäilyyn korona-aikana jo totuttu. 

En koe olevani kovinkaan hyvä perustelemaan näkemyksiäni. Siksi en useinkaan tuo mielipiteitäni näiden asioiden suhteen julki. Tiedän, että mielipiteitä on monia ja joidenkin mielestä on tärkeämpää, että talous kukoistaa kuin että luontoa säästettäisiin. Lentäminen on aihe, joka aiheuttaa ihmisissä ajatuksia puolesta ja vastaan ilmastonmuutoksen kannalta. Itse näen sen lähinnä vain ja ainoastaan haitallisena asiana. Kestävä taso lentämiselle on yksi lyhyt lento kolmen vuoden välein (lähteeni tähän pallonkokoinenelämä instatili). Mutta kuka sitä nyt haluaa ajatella, kun täällä kylmässä ja pimeässä asuu ja tuolla jossain on kokonainen aurinkoinen maailma, johon pääsee helposti lentämällä.

Kuulemma ei ole järkeä ajatella niin, että jättää ilmastonmuutoksen takia lentämättä. Joku muu lentää kuitenkin, joten se lento on joka tapauksessa ilmassa. Niin varmasti onkin. Mutta entä jos yhä useampi alkaisi ajatella niin, että mikä olisi kestävä määrä lentoja omalle hiilijalanjäljelle. Ehkä lentoja lopulta vähennettäisiin. Mutta se on kyllä muutoksena niin hidas, että maapallo ehtii tuhoutua ennen sitä.

Tarvitaanko toinen, ikuinen korona, jotta ihmiset saataisiin pakotettua lopettamaan lentäminen. Jos se on kiinni jokaisen omasta valinnasta, ei kannata henkeään pidätellen odottaa, että lentäminen loppuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti