perjantai 9. maaliskuuta 2018

Idiotismi liikenteessä

Blogini ei ole ehkä oikea paikka tälle tekstille, koska tekstin kohderyhmä on Joensuussa autoilevat ihmiset. En tiedä kuinka moni lukijoistani niin tekee, tai varsinkaan harjoittaa eilisenlaista idiotismia siellä liikenteessä. Mutta kenties avaudun silti.

Joensuussa rakennetaan Raatekankaantien risteykseen eritasoliittymää ja tämä tietenkin aiheuttaa hieman poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä. Ne on mielestäni hoidettu mallikkaasti ja liikenne sujuu ihan hyvin. Paitsi tietysti ruuhka-aikoina se puuroutuu helposti. Sen loputtoman jonon pää löytyy yleensä jo Motonetin kohdalla. Liikenne seisoo, eikä Prisman kohdalla olevista liikennevaloista aina välttämättä mahdu edes vihreällä valolla etenemään.

Kärsivällisyys olisi tietenkin valttia näissä tilanteissa, mutta en tiedä eikö sitä ole vai mihin se ihmisiltä katoaa. Kaistoja on toki kaksi vierekkäin, niin kauan kunnes kaikki liikenne on survottava yhdelle kaistalle tietyömaan lähestyessä. Uskon, että se vasen kaista on todella houkuttelevan näköinen. Onhan se niin tyhjäkin. Mutta mitä käy sitten, kun sieltä vasemmalta kaistalta pitäisi survoutua sen oikealla kaistalla olevan loputtoman jonon sekaan?

Eilen matkustin linja-autossa tämän ruuhkaisen osuuden läpi. Ja eihän siinä mitään, olisi ehkä vain pitänyt laittaa silmät kiinni että olisi säästynyt vitutukselta. Sitä kuuluisaa vasenta kaistaa linja-auton vieressä ajanut pakettiauto päätti sitten survoa itsensä siihen linja-auton eteen heti liikennevaloista liikkeelle päästyään. Jono oli liikennevalojen jälkeen kuitenki niin pitkä, että tämän pakettiauton kuskin ansiosta linja-auto jäi sitten keskelle risteysaluetta. Ei mahduttu ajamaan tarpeeksi pitkälle. Olisi kai tuossa voinut sen verran ajatella ja käytöstapoja omistaa, että olisi antanut linja-autolle tietä. Mutta näköjään ei. 

Onko se ihmisten itsekkyys, minäminä aina ensin, vai onko se tilannetajun puutos, vai onko se ainoastaan kärsimättömyyttä. En tiedä. Montako minuuttia se edistää teidän matkaa, että ajatte sillä vasemmalla kaistalla? Montako vaaratilannetta se aiheuttaa enemmän, että olevinaan teillä on niin kamalan kiire?

En tiedä, mutta kyllä minä niin mieleni pahoitin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti