sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kultakalan keskittymiskyky

Olen huomannut sen aiemminkin, tuntuu niin kovin vaikealle keskittyä lukemaan pitkiä artikkeleja tai katsoa yli minuutin pituisia videoita. Koko ajan on kiire jonnekin, seuraavaan paikkaan.

Erityisesti olen pohtinut tätä lukemisen kannalta. Kyllähän minä kirjoja luen ja mielelläni luenkin, ehkä en siis ole täysin menetetty tapaus. Mutta monesti sitä huomaa mielenkiinnon karkaavan jonnekin ihan muualle. Liian pitkät artikkelit, liian pitkät blogitekstit. Instagramissa on niin nopeaa ja helppoa tökkiä sydämiä miettimättä sen kummemmin kuvien syvempiä viestejä.

Mutta senhän kertoo jo tutkimuksetkin, että ihmisen kyky keskittyä yhteen asiaan on heikentynyt kenties nykyteknologian ja älypuhelimien myötä. Kun vuonna 2000 keskimääräinen keskittymisaika oli vielä 12 sekuntia, oli se vuoteen 2018 mennessä kutistunut 8 sekuntiin. Kultakalakin pystyy keskittymään kauemmin yhteen asiaan kuin ihminen, ainakin yhden ratkaisevan sekunnin.

Itse en ainakaan haluaisi menettää enää yhtään sekuntia keskittymiskyvystäni. Olenkin pohtinut, että miksi sitä kännykkää täytyy niin usein vilkaista ja myös kesken luentojen. Täytyisi varmaan vähentää somea ja lisätä tietoista läsnäoloa. Joskus olisi varmasti hyvä ihan vain olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti